уторак, октобар 27, 2015

Repromaterijal za izradu nakita


Nakit krasi ljudsko telo od kako je sveta i veka. Posebna pažnja posvećivala se nakitu koji je krasio važne državnike, kraljeve i kraljice, njihove krune, prstenje i skiptare.

U prošlosti, nakit je bio dostupan samo imućnijim slojevima, ali danas ga svi mogu priuštiti. To znači da prosečna osoba ne mora da izdvoji stotine ili hiljade evra ili dolara kako bi se ukrasila nekim lepim šljaštećim komadom nakita na vratu, ruci ili ušima. U tome može pomoći repromaterijal za izradu nakita.


Repromaterijal


 biseri za izradu nakita
Repromaterijal za izradu nakita
    Repromaterijal služi za izradu nakita, svih boja, oblika i dimenzija, kao na primer:
    • Minđuše

    Minđuše su vrsta nakita koji se kači na uši, koje za tu priliku mogu biti probušene ili neprobušene. Mogu se izraditi ručno u raznim oblicima, veličinama, od raznih repromaterijala i za brojne prilike - počevši od svakodnevnih, preko poluformalnih, pa sve do svečanih i ekstravagantnih.

    Biserne minđuše za svaku priliku


    • Ogrlice

    Oglice služe kao ukras na vratu. Kao što i sam naziv kaže, dobile su ime po tome što se kače oko grla. Mogu se izraditi na različite načine, poput kačenja bisera ili ukrasa na lanac od plemenitih materijala, ili nizanjem perli na različite načine.
    Elizabet Tejlor nosi biser La Peregrina, čija je prethodna vlasnica bila čak i Meri Tjudor, kraljica Škota

    • Prstenje

    Prstenje se od pamtiveka koristi kao simbol ljubavi na koju se obavezuje dvoje ljudi. Međutim, prstenje služi i kao najlepši ukras ženske (pa i muške) ruke, te stoga i ne čudi što se proizvodi u toliko velikom broju.

     perle i ukrasi za nakit
    Prsten napravljen od repromaterijala (kliknite na sliku)

    • Prstenje za nožne prste i nanogice (narukvice za noge)

    U mnogim kulturama, poput indijske ili mnogih afričkih, nakit se ne nosi samo na ušima, rukama ili prstima, nego i na nogama. U nožni nakit spada prstenje za nožne prste, kao i nanogice (narukvice za stopala), a često se viđa i pedikir sa raznim ukrasima od perli.
    Prstenje za nožne prste i nanoguce

    • Narukvice

    Narukvice su vrsta nakita koji se nosi oko ručnog zgloba, mada postoje i narukvice koje se nose oko bicepsa. Koriste se kao ukras ili simbol prijateljstva, ljubavi, kao zaštita, i čak u religijske svrhe.
    Šarena narukvica u indijskom stilu sastavljena od bisera i perli

    • Ukrasi za kosu

    Ukrasi za kosu podrazumevaju dekorativne šnale i ukosnice sa perlama. Zanimljivo je to da se čak i na Vilendorfskoj Veneri, za koju se smatra da je nastala u periodu između 28,000 i 25,000 god. p.n.e., vide ukrasi u kosi koji liče na ukosnice.
    Ukosnice iz ~600 god. p.n.e.

    • Obuća



    Obuća se takođe može ukrasiti perlama i biserima. Postoje posebno stilizovane cipele na štiklu, baletanke ili sandale, koje mnoge žene nose u svečanim prilikama.


    Cipele na štiklu ukrašene biserima

    • Broševi

    Broševi se nose kao ukras na odeći, obično kaputima ili sakoima i blejzerima. Zahvaljujući posebnom mehanizmu, lako se mogu prikačiti iglom i skinuti sa odeće.
    Prelepo dizajniran broš u obliku cveta sa zelenom perlom u sredini


    недеља, октобар 04, 2015

    Zrnaste biserne perle



    Zrnaste biserne perle i materijal za nakit visokog kvaliteta


    imela-online.com



    Najveći izbor zrnastih staklenih perlica sa prečnikom nizne rupice kroz koji je više puta moguće provući iglu sa koncem. Tanji zidovi čine perle lakšim što znači da ukoliko kupujete perle na grame, dobijate veću količinu.

    петак, октобар 02, 2015

    Novi zanimljivi oblici: češke presovane perle

    Pravljenje staklenih perli jedno je od najstarijih zanata i veruje se da se ljudi njime bave bar 3.000 godina.

    Gde su sve pravljene staklene perle?

    Postoje dokazi o starorimskim staklenim perlama, kao i Egipatskim perlama nalik na staklo. Posebno su značajne u arheologiji jer ukazuju na postojanje trgovačkih odnosa i širenje zanatskog pravljenja staklenih ukrasa.

    Osim što daju neverovatno dobre podatke o modi i načinu ukrašavanja u starim vremenima, perle dalje mogu pomoći i u shvatanju načina na koji su spravljane i dalje svedočiti o razvoju tehnika izrade.

    U moderno doba, najpoznatije su perle čeških majstora iz Bohemije, koje karakteriše izvanredan kvalitet i jedinstveni oblici i boje koje doprinose u unikatnosti svih proizvoda napravljenih od njihovih staklenih perli.


    Način izrade:

    Brojni su načini izrade staklenih perli:
    • presovane/druk perle
    • oslikane perle
    • facetovane perle
    • lampwork
    Presovane perle mogu biti izrađene u raznim oblicima i veličinama, npr. okrugle, SuperDuo, u obliku šiljaka, cvetnih latica, bodeža, suze, itd.

    Primeri presovanih čeških perli u obliku bodeža, odnosno krila vilinskog konjica:


    Bodeži opaque grey

    Vrlo kratka istorija dizajniranja nakita

    Pošto je ovaj blog namenjen materijalima za izradu nakita i ukrasa, mislim da je najbolje najpre ispričati kratku priču o tome kako je sve počelo.

    Izrada nakita datira od pre barem 7.000 godina, kada se nakit dizajnirao u Mesopotamiji i Egiptu. Ono što se podrazumeva pod dizajniranjem nakita jeste (uglavnom) ručna izrada perli, spojnica, lanaca, konca i ostalog materijala sa ciljem da se sve naniže i predstavi ukras na ljudskom telu.

    I pre nego što se počelo sa izradom plemenitih i neplemenitih metala i dragog kamenja, nakit je izrađivan od raznih metala, uglavnom drveta, životinjskih kostiju i drugih organskih materijala, u raznim veličinama, bojama i oblicima.

    Sa razvojem tehnologije obrade materijala, tako se unapređivala i izrada nakita, te sada imamo veliki izbor raznih materijala, oblika i ukrasa koji mogu da se naprave od istih.

    Staklene perle u raznim bojama oponašaju izgled pravih bisera, a mogu biti satenske i mat.

    Pogledajte:


    Biserne perle

    Zdravo biserni svete!


    Hello world






    Ovo je samo proba da vidimo da li moj prvi blog o nakitu funkcioniše kako treba.